Bröd med råg, bakat i gjutjärnsgryta

Ett vitt bröd med råg bakat i en gjutjärngryta. Du kan experimentera med olika mjöl eller lägga till nötter och örter i degen. En näve med valnötter och en kvist rosmarin ger tex ett mycket smakligt bröd.

För ett bröd:

  • 7 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 tsk torrjäst
  • 1,5 tsk salt
  • 4,5 dl vatten (fingervarmt)

1. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Tillsätt vattnet och blanda till en smidig deg. Täck därefter skålen och låt degen jäsa i rumstemperatur i 8 - 24 timmar.

2. Värm upp din ugn till 240 grader. Sätt din gjutjärnsgryta i ugnen med locket på och låt grytan värmas i minst 30 minuter.

3. Mjöla din arbetsyta och häll ut degen försiktigt på ytan. Forma degen genom att sträcka ut den i kanterna och sedan vika in mot mitten. Vik runt hela degen för att sedan bilda en boll. Vänd sedan "bollen" och låt vila i ytterligare 30-60 min.

4. Lyft degen till den förvärmda grytan och lägg locket på. Baka i ugnen 30 minuter och ta sedan av locket och baka i ytterligare 20 minuter tills brödet fått en härlig brun färg.

5. Vänd limpan ut ur grytan och låt den vila minst 15 minuter innan skivning.