Knivskola

Det finns en god anledning till varför kockskolan börjar med lektioner i knivfärdighet. Skärteknik är en viktig del av varje kocks vardag på samma sätt som bra knivar är grunden för ett välutrustat kök. Det är aldrig för sent att lära sig! Vår knivskola kommer att lära dig hur man skivar, tärnar och hackar som ett proffs och att välja rätt kniv för varje uppgift.

Knivskola

Det finns en god anledning till varför kockskolan börjar med lektioner i knivfärdighet. Skärteknik är en viktig del av varje kocks vardag på samma sätt som bra knivar är grunden för ett välutrustat kök. Det är aldrig för sent att lära sig! Vår knivskola kommer att lära dig hur man skivar, tärnar och hackar som ett proffs och att välja rätt kniv för varje uppgift.

Hacka lök som ett proffs

Tärnad lök är grunden för många rätter, så att lära sig skära lök rätt är definitivt värt besväret. Hemligheten är att kombinera vertikala och horisontella snitt - och att använda en vass kniv, det kommer att förhindra många tårar!

Skär morot med stil

Julienne, Macedoine, Brunoise, Paysenne och Mirepoix – dessa klassiska skärstilar kommer att förgylla dina maträtter och ge dina morötter lika stora bitar med små enkla snitt.

En gurka och fyra olika tekniker

De flesta skär sin gurka på samma sätt varje gång. Ge din sallad ett nytt utseende genom att använda en ny teknik.

Den mångsidiga kockkniven

En bra kockkniv är en nödvändig del i köket. Kombinerat med enkel skärteknik, är du redo att hantera ett brett spektrum av former, storlekar och texturer.

Fixa finskuren basilika

För att få mycket finskuren basilika, börja med att rulla bladen som en cigarr, skär sedan tunna fina band med hjälp av en vass kniv.

Få till perfekta melonbitar

Vattenmelon är ofta skuren i trianglar eller halvcirklar , men visste du att det finns ett annat sätt att snabbt skära melonen i lagom stora portionsbitar? Använd dig av en tung kniv, exempelvis en kockkniv. Det kommer att underlätta för dig att skära genom det tjocka skalet.

Förbered fisk som ett proffs

En bra filékniv har ett tunt och flexibelt blad, vilket är det optimala för att få ut fina filéer av din fisk. För att ta bort fenor och att öppna upp fisken rekommenderar vi dig att använda en fisksax.

Rätt verktyg för rätt uppgift

Att skala kan vara uttröttande och med fel verktyg även leda till att du kastar bort massor av användbar mat, så det är värt att investera i en ny potatisskalare och några bra skalknivar.

Slipa knivar

När du ska slipa dina Fiskars knivar med hjälp av en slipsten eller ett skärpstål, alternera knivens sidor medan en 15 graders vinkel bibehålls. Använder du istället en Roll-Sharp, tryck bara bladet i skåran 15-20 gånger i båda riktningarna.



1
2
3
4
5
6

Blad guide

1. Stekknivens blad är smalt och spetsigt anpassat för att skiva din stek eller skinka fint.

2. Brödkniven har ett långt och grovt tandat blad vilket är nyckeln till att enkelt skiva och skära bröd som har en hård skorpa.

3. Denna bredbladiga starka kniv med dess fina framkant är utmärkt till att hacka och skära upp kött och grönsaker. Kockknivens breda användningsområde är helt enkelt en kniv för alla kockar. Denna typ av kniv finns i flera olika storlekar.

4. Med det sågtandade bladet, är denna kniv idealiskt för att skära tomater och liknande mjuka grönsaker med skal.

5. Den lilla grönsakskniven har ett smalt blad för att skala, skiva och skära frukt och grönsaker.

6. Skalkniven är idealisk för att skala och skära mindre frukt och grönsaker med.

Förvaring och skötsel

Det är viktigt att du slipar dina knivar regelbundet. Fiskars verktyg för slipning inkluderar ett skärpstål och den funktionella Fiskars Roll-Sharp knivslipenslipen, som båda kan användas till och med för knivar med tandat blad. Se videoklippet på denna sida för en demonstration av hur de används.

När du förvarar dina knivar i knivblock eller knivmagneter för att skydda bladen kommer de att behålla skärpan ännu längre. Fiskars knivblock och knivmagneter ger bekväm förvaring med snygg och funktionell design.

Innan du förvarar dina knivar är det viktigt att diska och torka dem - helst direkt efter användning. Om du diskar dina knivar i diskmaskinen, se till att du använder ett bladskydd.

För mer information om att välja knivar samt hur du lämpligast tar hand om dina Fiskars-knivar, fråga din lokala butik, se vidare under Knivar på vår hemsida eller kontakta kundservice.

Förvaring och skötsel

Kökssaxar

Visst är knivar bra för många skäruppgifter, men ibland är saxen ett bättre val. Saxar är ett lämpligt alternativ för att klippa örter, fisk, fågel, eller när en skärbräda känns onödig.

Precis som knivar, är sax utrustad med olika typer av blad. Raka blad säkerställer hög precision när du klipper. Tandade blad hjälper till att hålla hala ingredienser och material på plats medan du klipper.

Ta hand om din sax för att säkerställa optimal prestanda. Torka bladen efter varje användning för att hålla dem rena och olja vid bladfästet lite då och då för att se till att bladen rör sig lätt. Om bladen blir slöa kan du använda en Fiskars Saxslip för att vässa dem.

Cutting Academy kitchen scissors and shears